Sopron

Több mint 325 milliárdos fejlesztés Sopronban

Több mint 325 milliárdos fejlesztés Sopronban

Várhatóan több mint 325 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések Sopronban. A Modern városok program beruházásaira eddig 80,1 milliárd forintot fizetett ki az önkormányzatnak a Miniszterelnökség.

A 2015. március 25-én Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt megállapodás szerint a soproni beruházások a közlekedést, a történelmi belváros műemlék épületeinek felújítását, a Fertő tó és környezete hatékonyabb turisztikai kihasználását, egy új ipari és gazdasági övezet kialakítását célozzák. A legnagyobb értékű beruházás az M85-ös kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Csorna-Sopron és a soproni országhatár közötti szakaszának építése lesz, értéke várhatóan 250 milliárd forint. Fodor Tamás polgármester a fejlesztési elemeket részletezve elmondta, hogy az M85-ös út kivitelezése megkezdődött, Sopron határában már folynak a régészeti feltárások, a területszerzés és a földmunkák. A városban kerékpárutakat építenek és újítanak fel. 

 

Több mint 325 milliárdos fejlesztés Sopronban

A Modern városok program keretében megújul Sopron történelmi belvárosa

 

A város keleti részén alakítanak ki egy harminc hektáros ipari parkot, amelynek szomszédságában egy innovációs és technológiai centrumot építenek. A város történelmi belvárosának megújítása keretében a burkolat és közműcsere a nyár elejére befejeződhet, a városfalak, a Lenck-villa, az Esterházy-palota és az Új utcai zsinagóga megújítása elindul. A Zichy-Meskó-palota és a Russ-villa megújítása tervezés alatt van, a Szent Mihály-templom felújításának tervei pedig elkészültek. A homlokzatrekonstrukciós program első eleme a Szent György-templom homlokzatának megújítása, ami szintén elindul az idén.  A Lővérek-program keretében a strandmedence fejlesztése elkezdődött, az uszoda építésére a közbeszerzés elindul. A tervek szerint kialakítanak egy nemzeti konferenciaközpontot is, emellett mintegy öt kilométer hosszan kerékpárutat újítanak fel. A Fertő tavat és annak környezetét érintő beruházások keretében rekreációs parkot alakítanak ki, ami a tó magyar és osztrák oldalán egyaránt meghatározó beruházás lesz.