Sopron

Nívódíjat kapott soproni gyermekmúzeum kiállítása

Nívódíjat kapott soproni gyermekmúzeum kiállítása

A sporoni Macskakő Gyermekmúzeum állandó kiállítása múzeumpedagógiai nívódíjat kapott mert, egyszerre tudományos, ismeretátadó, feldolgozó, valamint aktív közösségi és szabadidős kikapcsolódást nyújt.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Módszertani Központ tájékoztatása szerint a legrangosabb szakmai elismerést azok az intézmények kaphatják meg, amelyek múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kiemelkednek a múzeumi ismeretátadásban. A Macskakő Gyermekmúzeum idén januárban nyílt meg, állandó kiállítása pedig régi korok emberének mindennapi életét mutatja be, egykor és ma használatos tárgyakon keresztül. 

 

Nívódíjat kapott soproni gyermekmúzeum kiállítása

A nívódíj visszaigazolása annak, hogy a gyermekeket érdemes bevezetni a múzeum világába

 

A múzeumlátogatás élményét ugyanakkor az 5-12 éves korú gyermekek szemszögéből közelíti meg, és funkcionálisan, méreteiben egyaránt az ő életkori sajátosságaikhoz igazodik, témájában pedig az általuk ismert napi tevékenységekhez kötődik. Lakomázhatnak például egy ókori ebédlőasztalnál, kezükbe vehetnek múlt századi játékokat, de beülhetnek egy százéves iskolapadba is. Tóth Imre, a gyermekmúzeumot fenntartó Soproni Múzeum igazgatója szerint a nívódíj visszaigazolása annak a gondolatnak, hogy a gyermekeket érdemes bevezetni a múzeum világába, és ez a közösségi tér mintaadó kezdeményezés. Nálunk jól érzik magukat a gyerekek - fogalmazott. 

 

MTI/T.D.