Sopron

Megújul a Soproni Egyetem botanikus kertje

Megújul a Soproni Egyetem botanikus kertje

Mintegy száznyolcvanmillió forintból jövő szeptember végére megújítják a Soproni Egyetem botanikus kertjét, a fejlesztés célja, hogy szélesebb körben ismertessék meg a kert értékeit.

Részlegesen felújítják az üvegházat, a dolgozók részére az öltözőt és az irodát, valamint az utakat és az ösvényeket. Megújítják az amerikai és az ázsiai gyűjteményt, interaktív tanösvényeket alakítanak ki elsősorban az általános iskolások számára, és a karbantartást elősegítő eszközöket is beszereznek - adott tájékoztatást Király Géza docens. Készítenek egy olyan geodéziai felmérést is a kert talajáról, növényeiről, amelyet később helyben és az interneten is elérhetővé szeretnének tenni. 

 

Megújul a Soproni Egyetem botanikus kertje

Interaktív tanösvényeket is kialakítanak elsősorban az általános iskolások számára

 

Kui Biborka intézeti munkatárs hozzátette, hogy az 1967-ben telepített észak-amerikai és ázsiai gyűjteményben kétszázötven védőfásításból származó fát fognak kivágni, és helyükre mintegy ezerötszáz új egyedet telepítenek. Tama István, az egyetem kommunikációs csoportvezetője elmondta, hogy a beruházást az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja támogatja, az Interreg programban a Szlovák Erdészeti Kutatóközponttal (Národné Lesnícke Centrum) közösen összesen 1 millió 461 ezer euró (479,8 millió forint) támogatást kaptak. A program keretében a soproni botanikus kert megújításával párhuzamosan újul meg a Kisiblyei Arborétum csaknem háromszázmillió forintból.

 

MTI/T.D.