Sopron

Laboratórium épül Sopron környékén

Laboratórium épül Sopron környékén

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont 434,59 millió forintos, vissza nem térítendő uniós páyázaton nyert forrást, melyből a Sopron melletti Fertőbozon 2018-ra mágneses nulltér laboratórium épülhet.

Az új labor úttörő vállalkozásnak számít,  hatására a Wigner FK a mágneses mérések területén akár nemzetközi szinten is vezető pozícióba kerülhet. A Mágneses Nulltér Laboratórium főépületének és fogadóhelyiségének kialakítása 2018 júniusára várható. A támogatás segítségével az MTA intézetei komolyan előreléphetnek Magyarország űripari versenyképességének terén. A projekt révén számos új űrfizikai alkalmazásban, interdiszciplináris kutatási témában nyílik lehetőség hazai és nemzetközi együttműködésekre, amelyek megerősítik a résztvevők jelenlétét a kutatói hálózatokban.

 

Mágneses nulltér laboratórium épül Fertőbozon

434,59 millió forintos uniós forrásból a Sopron melletti Fertőbozon 2018-ra mágneses nulltér laboratórium épülhet

 

A tervezett laboratórium az egyetemekkel folytatott együttműködésben, a posztgraduális képzésben és a tehetséggondozásban is új lehetőségeket teremt, és hozzájárul a kutatói kapacitás megerősítéséhez: a két konzorciumi partnernél négy kutatóval és több PhD hallgatóval növekszik a kutatói létszám. A laboratórium használható különböző mérőeszközök mágneses vizsgálatára és kalibrálására is, amely tovább bővítené a magyar részvételi lehetőségeket az Európai Űrügynökségi programokban.

 

/T.D.