Sopron

Ipari park, lendületben

Ipari park, lendületben
Az inkubátorház alapkőletétele komoly változást hozott a Soproni Ipari- és Innovációs Park (SIP) életében.
A betelepülési tárgyalások immár folyamatosak - tudtuk meg Kaufman Ilona ügyvezetőtől.

Sopronban a közelmúltban indult meg a SIP első komoly létesítményének egymilliárd-százmillió forintos beruházása (Kisalföld, márc. 19.), amely új fejezetet nyitott az ipari és innovációs park történetében.

Elfogytak a telkek

- Az inkubátorház építésének hírére már korábban is megélénkült az érdeklődés az ipari park iránt - nyilatkozta Kaufman Ilona, a SIP ügyvezető igazgatója. - A SIP a 2003-2004-es időszakra összesen 376 millió forint értékű terület értékesítésével számol. A tervek reálisak, eddig a közművesített területek 43 százaléka kelt el. Az ezer négyzetméteres telkek már elfogytak.

A nagyobb területek iránt is érzékelhető vételi szándék. Zömmel olyan helyi kisvállalatok érdeklődnek, amelyek telephelyet váltanak. Jelen pillanatban több cég is várja építési engedélyét, köztük mérnöki iroda, építőipari vállalat, víztechnikai berendezéseket gyártó és forgalmazó kft. Két logisztikai cég is jelentkezett letelepedési szándékkal. Akadnak olyan tervezett beruházások is, amelyek indítása csak a gazdaságfejlesztési pályázatokon elnyert összegek ismeretében lehetséges. Az előírások szerint ugyanis az elbírálás előtt indított projektek nem kaphatnak támogatást.


Különböző támogatások

- Az inkubátorházat idén október végén avatjuk. Helyet kap benne a környezetvédelmi kutatóbázis, a Nyugat-Magyarországi Egyetem informatikai fejlesztőrészlege, ezen kívül hat-nyolc innovatív, kezdő vállalkozás is - mondta az igazgató. - Pk két éven keresztül különböző támogatási formát vehetnek igénybe, így például kedvezményes bérleti díjban, számviteli, marketing-kutatási segítségben részesülhetnek. Egyelőre két soproni és egy budapesti vállalkozással várható a szerződés aláírása. Más cégekkel is zajlanak a tárgyalások.


Szellemi központ

- Az elmúlt hónapokban az ország több ipari parkjában tettünk látogatást - folytatta lapunknak Kaufman Ilona, a SIP Kft. ügyvezető igazgatója. - Mindenütt azt tapasztaltuk, hogy a jól működő ipari parkok mögött az egyetemek szellemi potenciálja, kutatóbázisa áll. A mi célunk is az, hogy a soproni ipari park szellemi központja legyen a régió gazdasági életének, a gazdaságfejlesztési koncepciók megalkotásának. Ezért is tartjuk nagy jelentőségűnek, hogy a város, az egyetem és az ipari park együttműködésre vonatkozó elképzelései egybeesnek.
Kaufman Ilona végezetül kifejtette: uniós csatlakozásunk után bíznak a határmenti gazdasági kapcsolatok bővülésében, a tőkeáramlás felgyorsulásában. Az ipari park kedvező körülményekkel, jó infrastruktúrával a vegyes vállalatokat is várja.

http://index.sopronnet.hu