Sopron

Hat új átkelő a magyar-osztrák határon

Hat új átkelő a magyar-osztrák határon

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy hat új átkelőhely nyílik a magyar-osztrák határon.

Az államtitkár elmondta, hogy a napokban állapodott meg a magyar kormányzat Ausztria és Burgenland tartomány vezetésével a fejlesztésekről. Emlékeztetett arra, korábban eldőlt már, hogy Körmendnél és Sopronnál autópályán is összekapcsolják a két ország közúthálózatát, valamint modernizálják a Fertőszentmiklóst Nezsiderrel összekötő vasútvonalat. Szólt arról, hogy a magyar határok viszonylag nehezen átjárhatóak, míg a kontinens nyugati felén átlagosan 2-4 kilométerre, addig nálunk több mint 20 kilométerre vannak egymástól az átkelők.    

 

Hat új átkelő a magyar-osztrák határon

Hat új átkelő a magyar-osztrák határon

 

Az átjárhatóságra a gazdasági kapcsolatok, a külhöni magyar közösségekkel való kapcsalattartáshoz is szükséges, az elmúlt években pedig 18 új útkapcsolatot adtak át ennek érdekében. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke és Kondora Bálint, a Vas megyei közgyűlés alelnöke is azt hangsúlyozta, a beruházások révén erősíthetik a történelem során kialakult társadalmi, gazdasági, szomszédsági kapcsolatokat. Jelezték, hogy Ausztriából általában magyarországi szolgáltatások igénybevételére lépik át a határt, a másik irányba viszont az ingázó munkavállalók utaznak.    

 

 

MTI/T.D.