Sopron

Elavult soproni játszóterek

Elavult soproni játszóterek
Kevés az uniós szabványoknak megfelelő játszótér Sopronban...
Kevés az uniós szabványoknak megfelelő játszótér Sopronban, holott a fenntartóknak 2008-ig valamennyi gyermekparkot ennek megfelelően kell átalakítani. Idén a tervek szerint három játszótér újul meg a városban.


A kellemes tavaszi melegben egyre többen vágynak a szabadba, a játszóterekre igyekvő gyermekeket és szüleiket azonban egyenlőre nem sok újdonság várja Sopronban.
– A Erzsébet-kerti játszótérre járunk leggyakrabban, mert nagyon hangulatos a környék, szépek a fák és a növények, bár a tisztaságra sokkal nagyobb gondot kellene fordítani. Itt volt például a kedvenc favonatunk, amelyiket délelőttönként magunk takarítottunk ki, ha nem akartuk, hogy a kisgyerekeknek baja essen. Esténként ugyanis ott gyülekeztek a kamaszok, akik összetört üvegeket, csikkeket hagytak maguk után. A vonat sajnos két éve eltűnt, de igazából nem tudjuk, miért nem került helyére másik – mondja Gászner Zsuzsa, kétgyermekes anyuka.


– Másik kedvencünkre, a Gyermek- és Ifjúsági Központ mögötti játszóparkra is ráférne a felújítás. Azt is sajnáljuk, hogy kihasználatlan a hátsó füves terület. Pár focikapunak, vagy kosárpalánknak a nagyobb gyerekek biztosan örülnének. Fajkusz Attila, a Gyermek- és Ifjúsági Központ közművelődési referense megkeresésünkre elmondta, igen népszerűek a színesre festett fajátékaik, de nehezen viselik a téli mínuszokat, rendszeres karbantartást igényelnek. Az épülethez tartozó kertbe a játszótér mellé szabadidő központot terveztek görkorcsolya-, gördeszka- és focipályával. Az uniós előírásnak megfelelően a játékok alatt rugalmas, ütéscsillapító felületnek, vagy természetes füves, homokos talajnak kell lennie. Ezt a munkát várhatóan a nyár elején kezdik.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium január elsejével életbe lépett rendelete két időpont betartására kötelezi a játszótereket üzemeltető önkormányzatokat: 2005-ig az összes játszóteret és a benne lévő eszközöket szakértővel felül kell vizsgáltatniuk. A szabványtól eltérő, de veszélytelen játékok öt év haladékot kapnak a cserére.
2008-ig a az összes játszótérnek meg kell felelnie az uniós szabványnak. A pénzt mindehhez a játszótér tulajdonosának, üzemeltetőjének kell előteremtenie.

– Sopron 41 önkormányzati tulajdonban lévő játszótere közül csak alig néhányról lehet elmondani, hogy eszközei megfelelnek az uniós előírásoknak – mondta el Kelemen Imre, a Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója. – A szerkezetek nagy része elavult, balesetveszélyességük miatt kénytelenek vagyunk lecserélni őket. A tavaszi karbantartási munkálatokat, festést, javításokat és homokcserét már megkezdtük, a napokban az Ibolya úton dolgozunk.

A városi költségvetés ebben az évben 15 millió forintot szán játszóterekre, ez egy nagyobb vagy két kisebb megfelelő kialakításához elegendő – tudtuk meg Hruby József alpolgármestertől. Terveik szerint a Kodály téri, az Ibolya úti és a Kőfaragó téri gyermekpark újul meg ebből a pénzből. Szeretnék az Erzsébet kerti játszóteret is korszerűsíteni, hozzá helyi cégek támogatásával kívánják előteremteni a fedezetet. A Széchenyi téren és más forgalmas helyeken nincs lehetőség egész játszópark kialakítására, itt egy-egy játékot helyeznek el.

Játszóterekre vonatkozó előírások

A jogszabály részletesen leírja miként kell uniós előírásoknak megfelelően veszélymentesen kialakítani a játszótereket. A gyermek feje nem szorulhat a mászóka rúdjai közé, a fajáték nem szálkásodhat és a talapzat sem lehet beton, helyette természetes (homok, illetve fű) vagy speciális burkolat szükséges. Ütéscsillapító gumitalapzattal a soproni játszóterek közül csupán az egyik gyorsétterem előtti csúszda rendelkezik.

http://www.kisalfold.hu